60 000 SKOELSKERE BRUKER ROCCAMORE 🖤 GRATIS LEVERING OG 100 DAGERS RETURRETT 🇳🇴

Roccamore feirer den danske morsdagen den 12. mai, med alle kvinnene som viser verden at mammaer ikke trenger å få 20 % mindre betalt enn pappaer.

#MOMSROCK

Vi feirer morsdagen med Mia Andersen, Caroline Tromer Dragsdahl, Mette Lundsbjerg Jespersen og alle de andre kvinnene som viser verden at mødre ikke trenger å få 20 % mindre betalt enn fedre.

Undersøkelser* viser at kvinner med barn får lavere lønn og færre forfremmelser og bonuser enn menn med barn. Selv 10 år etter mammapermisjonen er mødre fortsatt på feil side av lønnsgapet.

Og jo høyere opp i karrierestigen du kommer, desto større blir gapet.

En ny undersøkelse* viser at kvinnelige ledere tjener 11,7 % mindre enn mannlige ledere. Og nei, arbeidserfaring, fødselspermisjon, sykefravær med mer kan ikke forklare hele forskjellen.

Heldigvis finnes det kvinner og arbeidsplasser som går foran og jobber aktivt for å utjevne forskjellene. For det er mulig å være en god mamma, en fantastisk medarbeider og en knivskarp leder på samme tid.

Og vi vet det alle sammen: Mødre er de beste i verden. Også på arbeidsplassen.

Å få barn koster kvinner 20 % av lønnen

På kort sikt reduseres kvinners arbeidsinntekt med i gjennomsnitt 30 % på grunn av blant annet fødselspermisjon, men selv etter 10 år ligger arbeidsinntekten i gjennomsnitt 20 % under det den ellers ville ha vært. For menn, derimot, er arbeidsinntekten stort sett upåvirket av om han får barn eller ikke.
Kilde: ku.dk

DELTA I DEBATTEN

MIA

Mia Andersen, mamma og HR business partner

CAROLINE

Caroline Tromer Dragsdahl, tobarnsmor og Global Product Owner

METTE

Mette Lundsbjerg Jespersen, tobarnsmor og Vice President.

Hvert barn koster 10 % av lønnen

"... grovt sett koster hvert barn moren ti prosentpoeng av lønnen hennes. Menns arbeidsinntekt er derimot relativt upåvirket av om de har barn eller ikke", sier Jakob Egholt Søgaard.

Å få barn koster kvinner 20 % av lønnen

På kort sikt reduseres kvinners arbeidsinntekt med i gjennomsnitt 30 % på grunn av blant annet fødselspermisjon, men selv etter 10 år ligger arbeidsinntekten i gjennomsnitt 20 % under det den ellers ville ha vært. For menn, derimot, er arbeidsinntekten stort sett upåvirket av om han får barn eller ikke.

Kvinnelige ledere tjener 11,7 % mindre enn mannlige ledere

Av dette kan 7,9 % ikke forklares med arbeidserfaring, fødselspermisjon, sykefravær osv.

Kvinner oppfatter at menn har bedre muligheter til å bli toppledere

I en undersøkelse blant 1000 danske ledere svarte 75 % av kvinnene at de mener at menn har langt bedre muligheter til å få en topplederstilling.

Nei, kvinner er ikke dårligere til å forhandle lønn enn menn

Lønnsforskjeller forklares ofte med at kvinnelige ledere ikke er flinke til å forhandle lønn. Men virkeligheten er langt mer sammensatt. 

"Det er en myte at kvinner er dårligere til å forhandle lønn enn menn. På den annen side vet vi fra forskning at når kvinner ber om mer i lønningsposen, blir det raskere oppfattet negativt", sier Karen Bro fra Lederen.

Kvinner tjener betydelig mindre enn menn i private bedrifter

I gjennomsnitt tjener en mannlig leder i en privat bedrift nesten 100 000 DKK mer i året enn en kvinnelig kollega i samme stilling. For vanlige ansatte er forskjellen 50 000 DKK per år.

Lønnsgapet har ikke endret seg siden 2016. For ledere har det til og med økt.

Dessverre er det ingen tegn til at lønnsgapet mellom kvinner og menn for samme jobb har blitt mindre. I 2016 var lønnsgapet mellom kjønnene for ansatte uten lederansvar 6,6 % - det samme som i 2023. For ledere har lønnsgapet mellom kjønnene til og med økt fra 6,6 % i 2016 til 8,7 % i 2023.