60 000 SKOELSKERE BRUKER ROCCAMORE 🖤 GRATIS LEVERING OG 100 DAGERS RETURRETT 🇳🇴

SANTA ISN'T REAL. MENTAL LOAD IS.

Det er ikke julenissen som husker å kjøpe julegaver til alle barna og moren din. Julenissen går ikke på klipp-og-lim-dag i barnehagen, lager ikke laktosefri waldorfsalat til søsteren din eller husker å bestille barnevakt når dere skal på julelunsj for fjerde gang.

HVA ER MENTAL LOAD?

Mental load er den mentale byrden som ofte faller på kvinner som gjør alt det usynlige arbeidet med å holde styr på avtaler, prosjekter og logistikk i hjemmet. Begrepet dekker over en uendelig lang huskeliste med små og store ting som må gjøres i familien, og kan deles inn i fire kognitive stadier som alle krever energi.

Husholdningsoppgaver deles ofte inn i rutineoppgaver og fleksible oppgaver, og det er viktig å forstå forskjellen.

Rutineoppgaver er oppgaver som må gjøres ofte eller hver dag. Det kan for eksempel være å planlegge middagen, ta klesvasken, kjøpe tabber til oppvaskmaskinen, tørke støv bak sofaen, skifte sengetøy, huske når barna skal ta med gymtøy til skolen osv.

Fleksible oppgaver er derimot oppgaver som bare må gjøres en gang i blant og som sjelden har en tidsfrist. Det kan være å kjøre bilen til mekanikeren, klippe plenen, trimme hekken, skifte vinterdekk eller rense takrenner. Oppgaver som ofte, men absolutt ikke alltid, gjøres av mannen.

Så hva gjør vi?

Vi sier det høyt. Snakker med partneren vår om det og lager en liste over alle synlige og usynlige oppgaver i hjemmet og fordeler dem likt. Altfor mange kvinner blir overbelastet fordi de tar på seg for mye ansvar. Spesielt i desember, når vi jobber hardt i 23 dager for at nissen skal få æren på julaften.

Santa isn’t real. Mental load is.

Delta i debatten

HVA SIER DU

"Jeg tvinger partneren min til å pakke inn alle gavene."

HVA SIER DU

"Hvem megler i konfliktene? Jeg."

HVA SIER DU

"Mange av de tingene mannen min gjør, gjør han bare fordi jeg enten ber ham om det eller minner ham på at det må gjøres."

HVA SIER DU

"Hadde vi hatt adventskrans, juletre, lyskjeder, julepynt osv. hvis ikke jeg hadde tatt meg av det - nei!"